XYLOS, een kleine groep verzamelaars.
XYLOS is een samenwerkingsverband bestaande uit Willem Hurkmans, Henk Bakker en Nelis Mourik. Gezamenlijk maken zij monsters, overwegend in IWCS-formaat, in eerste plaats om andere IWCS – verzamelaars de mogelijkheid te bieden monsters te verwerven. Monsters worden hier in een beperkt aantal aangeboden, die onder de naam XYLOS worden uitgegeven.
Op de pagina XYLOS monster-selectie worden een aantal monsters narder in beeld gebracht.
De monsters worden goed afgewerkt. Hout afkomstig van struiken is vaak alleen in kleinere afmetingen beschikbaar en wordt daarom uit meerdere stukjes samengesteld en tot monsterbreedte verlijmd.
Elk monster is voorzien van een etiket voorzien met zijn botanische naam en familie volgens GRIN of de Plantlist.
Tevens zijn het natuurlijke verspreidingsgebied en herkomst van het monster, indien afwijkend door een “/” gescheiden. De meest gebruikelijke handelsnaam wordt ook vermeld. Bovendien staat op het etiket ook XYLOS met het bijbehorende volgnummer.
GRIN is te vinden onder: https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/taxon/famgensearch.aspx
Aanbeveling: Zoeken kan men het gemakkelijkst op de genus-naam, door op het tabblad “Taxonomy” – “Families and Genera” te kiezen. Exacte spelling is wel noodzakelijk!
De Plantlist http://www.theplantlist.org/ heeft rechts een zoekvak waarbij de spelling wel wordt aangevuld.
1 reactie
Henk Bakker · 28 augustus 2020 op 13:12
Onze advertentie voor XYLOS houtmonsters in World of Wood, het tijdschrift van de International Wood Collectors Society, heeft intussen in leuk aantal bestellingen geresulteerd. Met name de zeldzamere en bijzondere soorten afkomstig uit gebieden als Kreta en Australië blijken zeer gevraagd te zijn. Dat deze houtmonsters vaak niet goedkoop zijn lijkt geen rol van betekenis te spelen.
Voor de goede orde wijs ik er op dat onze XYLOS houtmonsters ook beschikbaar zijn voor leden en volgers van HVC-LIGNUM en voor andere houtvrienden. De laatsten kunnen bij mij een lijst van wat we beschikbaar hebben opvragen. Op deze lijst staan meer dan 100 in Nederland grotendeels onbekende houtsoorten.