In Memoriam    

Onze Beschermvrouwe  van HVC LIGNUM 

Ir. Nora Köster- Constandse

 

Alle voorbereidingen voor onze jaarlijkse  bijeenkomst op 28 juli 2021 waren getroffen, en de uitnodigingen met het programma waren rond gestuurd. We zouden elkaar weer kunnen ontmoeten, nadat we een jaar hebben moeten overslaan door Covid.

Enkele dagen daarvoor bereikte ons het droevige bericht dat Nora heel erg ziek was geworden, juist in “De Heikneuter” waar we altijd bij elkaar komen. Met kort daarop, daags voor onze bijeenkomst, kwam het trieste bericht van de familie, dat Nora al was overleden.

Gelukkig voor de familie is Nora tot haar einde helder gebleven, en hebben ze nog goed afscheid van haar kunnen nemen. Nora heeft de respectabele leeftijd van 88 jaar gehaald. We leven mee met Maarten en de kinderen, die nu zonder haar verder moeten.

Voor ons leden van Hout Vrienden Club LIGNUM, hebben we onze Beschermvrouwe en Gastvrouw in “De Heikneuter” moeten afstaan. Ook wij zullen zonder haar verder gaan. De bijeenkomst op woensdag kon, dankzei de welwillende medewerking van de kinderen van Nora toch doorgaan, dat was ook haar wens.

We hebben het gevoel bevoorrecht te zijn, om zo kort al na haar overlijden al bij elkaar te kunnen komen, om haar te kunnen gedenken. Het is een onvergetelijke droevige, maar erg goede dag samen geworden. Die we niet meer vergeten. Nora, voor altijd in ons hart!

Nu we geen Beschermvrouwe meer hebben hopen we dat Nora voor ons verder gaat als onze “Bescherm Engel”, en ons nog lang mag laat samen komen als houtvrienden.

 

 

Nora Köster-Constandse

Geboren

11 november 1932 te Gorinchem

Status

Getrouwd met Maarten, 3 kinderen en acht kleinkinderen

Opleiding

Wagenings landbouweconoom

In Zuid-Afrika kocht ik vier houten eieren van een mij onbekende houtsoort. Toevallig kwam ik in contact met de Nehosoc, waar een van de leden de eieren determineerde. Ik begon houten eieren te sparen, maar ik ben geen echte verzamelaar, vijftig eieren waren voldoende en ik werd ook niet gegrepen door het determineren. Door mijn belangstelling voor hout en mijn vlotte pen werd ik wel in de redactie gevraagd. Daar schreef ik artikelen over bomentuinen, hout in de sport, in de keuken, hoe hout de smaak van etenswaren beïnvloedt etc.

Groepsfoto met beschermvrouwe op de voorgrond

Toen LIGNUM in oprichting een vergaderlocatie zocht bood ik ons buitenhuisje, De Heikneuter aan, op een terrein waarvan de experts zeggen dat er veel leuke bomen staan.

© copyright

HVC LIGNUM

Technisch beheerder van HVC Lignum. Slechts inhoudelijke web-kennis, geen hout-kennis. Wanneer nodig bereikbaar via de redacteuren.

1 reactie

Willem Hurkmans · 5 augustus 2021 op 22:51

Reactie op het overlijden van Nora, en eerbetoon/dankwoord

Op een algemene ledenvergadering van Nehosoc, ik denk in 2005 of 2006, was het Nora die mij benaderde en mij aanspoorde om actiever binnen de vereniging te worden. Degenen die dit lezen kennen de rest van het verhaal wel. Ik wil graag mijn erkentelijkheid aan Nora hier nog eens voor het voetlicht brengen en constateer dat Nora en enkele andere actieve vrouwen [waaronder Lily van der Dussen en Lieske van Londen] die vereniging veel vooruit geholpen hebben. De gedachte bekruipt me dat wanneer er nog steeds van dit soort vrouwen binnen de Nehosoc actief zouden zijn, die vereniging een hoop ellende bespaard zou zijn geworden. Niemand heeft alleen de wijsheid in pacht, en eigenwijze mannen al helemaal niet. Vrouwen als Nora, Lieske en Lily — met hun unieke inbreng — zijn noodzakelijke krachten, wil men een vereniging op het goede spoor houden.
Ook al horen velen mij wellicht niet, mijn grote dank wil ik aan jou, Nora, vanuit mijn hart uitspreken!

in droefenis — Willem Hurkmans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 GB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, tekst, archief, code, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten