Gebruik in de autonome regio Catalonië

In de autonome regio Catalonië heeft men een traditie genaamd “tío Nadal”, ook wel “tío Cagar”, Xoca of Tronca genoemd.

Traditioneel ging het hier om een blok hout wat voor de open haard werd gelegd maar tegenwoordig wordt de tío Nadal gepresenteerd als een boomstam met pootjes, een rode barretina (Catalaanse muts) en andere elementen waardoor er een glimlachend gezicht ontstaat.

De traditie zegt dat kinderen vanaf 8 december elke dag de tío Nadal moeten voorzien van eten en de boomstam moeten bedekken met een rode deken zodat hij het niet koud krijgt.

Op de avond van kerst, nochebuena 24 december, wordt traditioneel het uiteinde van de boomstam in de haard gezet en wordt hem gevraagd om te “schijten” (cagar in het Catalaans). Tegenwoordig hebben veel huishoudens echter geen open haard meer waardoor dat onderdeel een beetje is komen te vervallen.

Wat wel nog gedaan wordt is het slaan met een stok van de tío Nadal terwijl er liedjes worden gezongen waardoor de tío Nadal beter de kleine cadeaus kan “schijten”. De grote cadeaus komen dan later met Driekoningen.

© copyright
Categorieën: Houtnieuws

HVC LIGNUM

Technisch beheerder van HVC Lignum. Slechts inhoudelijke web-kennis, geen hout-kennis. Wanneer nodig bereikbaar via de redacteuren.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 GB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, tekst, archief, code, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten