HVC-LIGNUM benoemt Jean-Claude Cerre tot erelid

 

Diplôme d’ Honneur

Ce diplôme sert pour certifier que

Monsieur Jean-Claude Cerre

Est nommé Membre Honoraire

De la Société Hout-Vrienden-Club HVC-Lignum
Pendant sa Réunion Annuelle du 8ième Septembre, 2020

Jean-Claude Cerre tijdens een demo-bijeenkomst, juni 2009 in Soest

Dit besluit wordt door alle leden van de Hout-Vrienden-Club ondersteund.

Jean-Clauce Cerre
werkt aan de schuurmachine

Jean-Claude Cerre, van beroep orthodontist, zocht sinds hij in 1998 met pensioen ging naar iets waar hij plezier aan beleeft en waar anderen nut van hebben. Zijn opa was [onder meer] houtbewerker en fotograaf. Jean-Claude begon daar ook aan maar al snel werd hij te veel in beslag genomen, allereerst door zijn opleiding tot tandarts, dan door zijn werk als officier-tandarts in het Vreemdelingenlegioen van Frankrijk en vervolgens door zijn praktijk en de vele cursussen en congressen. Na zijn pensioen in 1998 besloot hij op zeker moment zich te storten op het perfectioneren van de houtfotografie. Veelal worden voor wetenschappelijke foto’s coupes onder een microscoop gelegd. Dan zet men een camera met hulpstuk op de tubes en drukt af. De kleur van het oorspronkelijk materiaal gaat verloren; vaak worden microscopische preparaten kunstmatig gekleurd.

Jean-Claude Cerre tijdens een demo-bijeenkomst, juni 2009 in Soest

Jean-Claude echter houdt van experimenteren, volgt nooit gebaande wegen en ziet altijd vele mogelijkheden: er zijn, zoals hij zegt, vele wegen die naar Rome leiden. En hij dacht dat het anders moest kunnen: foto’s met sterke vergroting met behoud van kleur, en zelfs met dieptescherpte [onder het microscoop is de dieptescherpte zeer gering].

Hij ontwikkelde, stap voor stap, een procedé waarbij het hout tot onwaarschijnlijk hoge glans wordt gepolijst; dat polijsten uit zich ook in een enorm glad, exact vlak oppervlak. Het polijsten is eerder een kwestie van enkele uren, waarbij 8 houtmonsters in een houder geplaatst worden, en het kopse vlak geschuurd en daarna gepolijst wordt. Dat oppervlak is met de juiste hulpmiddelen — resultaat van zijn eigen speurwerk — ook goed te belichten en te fotograferen, zonder hinder van reflecties. Dat laatste bereikte hij door een groot aantal LED’s te monteren op een cirkelvormige houder.

Het kopse vlak van eiken op een 3m lange fotocollage

Van elk monster maakt hij tientallen foto’s waarbij de focusafstand geleidelijk verloopt. Door gebruik te maken van een computerprogramma wordt uit elke foto het beste stukje geselecteerd en alles aaneengevoegd tot één messcherpe foto met enorme dieptescherpte. Alles bijeen is deze <<methode Cerre>> een revolutie in de houtfotografie. Dit wordt door veel anderen erkend en dat al sinds ongeveer tien jaar. Jean-Claude, fotograaf Hans Rutgers en Willem Hurkmans brachten een bezoek aan prof. dr. Pieter Baas [toen verbonden aan het Nationaal Herbarium Nederland] in Leiden; Professor Baas, vooraanstaand houtanatoom, was zeer onder de indruk. Sinds die tijd is Cerre’s methode nog meer geperfectioneerd.

Virola michelii
© Jean-Claude Cerre

Door Jean-Claude gemaakte foto’s sieren de website InsideWood en worden gebruikt voor onderwijs en, als vergelijkingsmateriaal, voor wetenschappelijk onderzoek. Verder is zijn werk op vele plaatsen ten toon gesteld geweest met diverse eervolle vermeldingen als gevolg. Hij is de auteur van het tweedelige werk “Macrophotographies” en co-auteur van een recent boek over Australische houtsoorten, geschreven door IWCS-lid Morris Lake. Hij nam deel aan de Intenational Meeting van de IWCS te Soest in 2009.

Andira coriacea
© Jean-Claude Cerre

Als gevolg van slechte gezondheid heeft Jean-Claude zijn arbeid moeten opgeven, althans wat de bewerking van hout betreft; momenteel maakt hij fantastische foto’s van zaden van Orchideeën. Geboren als Parijzenaar en gedurende zijn werkzame leven in Nevers woonachtig, woont Jean-Claude tegenwoordig in Bordeaux. Op 8 september 2020 werd hij tot erelid van Houtvriendenclub LIGNUM benoemd.

 

InsideWood heeft tal van foto’s ter verduidelijking van determinatie opgenomen. http://insidewood.lib.ncsu.edu/
https://www.xycol.net/
https://cerre.pagesperso-orange.fr/poster/index.htm

Naast zijn werk Macrophotographies en verschillende macrographische posters, is hij ook co-auteur van:
Woods of Australia,
Suider-Afrikaanse hout
Southern African Wood

 

Video’s over het prepareren van het hout zijn te vinden op YouTube.

© copyright

3 reacties

piet voermans · 5 oktober 2020 op 11:51

Wat een prachtig materiaal om te zien. Chapeau Jean Claude.
Door jou ontwikkelde methode wordt het bestuderen van houtanatomie puur genieten.
Hout komt zo tot leven met zijn natuurlijke kleuren.

    HVC LIGNUM · 6 oktober 2020 op 12:03

    Magnifique splendide exceptionnel… Je ne sais comment remercier cette reconnaissance sur le travail auquel je ma suis consacré pendant près de 18 ans.
    Très beau récapitulatif, vous avez repris toutes les vidéos que j’ai fait concernant la réalisation de mes photos.
    Merci Willem et toute l’équipe qui a dû beaucoup travailler pour arriver à ce résultat.
    Je n’avais plus personne pour m’aider dans la réalisation de vidéos qui aurait pu montrer les avancées dans le polissage qui était devenu plus facile et plus efficace. Dommage, mais dans ce que vous avez réalisé tout y est, le principe et c’est l’essentiel.
    Pour ceux qui voudraient essayer, après ils pourront parfaire la technique selon leur capacité personnelle…
    Merci Willem, merci a tous pour cette reconnaissance.
    Jean-Claude

    Magnifiek, geweldig, uitzonderlijk … Ik weet niet hoe ik mij voor deze erkenning moet bedanken, voor het werk waaraan ik me bijna 18 jaar heb gewijd.
    Je hebt een mooie samenvatting gemaakt, van alle door mij gemaakte video’s, over de wijze waarop ik mijn foto’s realiseerde.
    Bedankt Willem en het hele team, voor de inspanningen om dit resultaat te bereiken.
    Ik had niemand meer die me kon helpen bij het maken van video’s, die de vorderingen op het gebied van polijsten, die eenvoudiger en efficiënter zijn geworden, hadden kunnen laten zien.
    Dat is jammer, maar met jullie beschrijving is alles gezegd, het gaat om het principe en dat is de essentie.
    Diegenen die zouden willen proberen, om deze techniek te perfectioneren, moeten dat op basis van hun persoonlijke vaardigheden doen …
    Bedankt Willem, allemaal bedankt voor deze erkenning.

    Vertaald met behulp van Google Translate en Interglot transiation dictionary

      Willem · 14 november 2020 op 18:49

      Dit is een passend eerbetoon voor een man die zowel de fotografie als de wetenschap aanzienblijk heeft vooruit geholpen. Inderdaad, Chapeau!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 GB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, tekst, archief, code, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten